Vad betyder Reserva, Riserva och Reserve? - Vinston

Vad betyder Reserva, Riserva och Reserve?

Användningen av ordet Reserva, Riserva och Reserve må för många kännas förvirrande och inte alls göra vinvalet lättare – snarare mer komplicerat...

Vad betyder Reserva, Riserva och Reserve?

Vad betyder Reserva, Riserva och Reserve?

Ställer man frågan ”Vad betyder Reserva?” till en vinkännare kan det också hända att man får ett svar som inte alls gör en klokare. Sanningen är att ordet används i flera länder och generellt betyder ungefär samma sak. Ungefär…

Till att börja med; Reserva, Riserva och Reserve är samma ord i olika länder. Vad de har gemensamt är att vinet lagras längre, medan det som skiljer dem åt är hur länge, på vilken typ av fat samt till vilken alkoholhalt de måste uppnå. I olika länder gäller nämligen olika regler kring lagring, medan det i andra länder inte finns några regler alls.

Reserverade viner

Rakt översatt betyder ordet reservera. På sätt och vis är det också precis vad det handlar om eftersom ordet kommer från då vinmakaren reserverade en del av sina bästa viner för att ha till senare. Viner som har beteckningen Reserva, Riserva, Reserve och så vidare, är alltså de som vinmakaren anser är extra bra och därför lägger lite extra krut på.

Men som sagt, olika länder har olika regler – i vissa av dem gäller dessutom ännu striktare regler för särskilda regioner inom samma land. Det varierar också beroende på vad det är för typ av vin samt om det är rött, vitt eller rosé. Ordet Reserva har alltså olika innebörd och är hårt reglerat på vissa ställen, medan det på andra är rätt svävande.

Var används de olika uttrycken?

I Italien gäller Riserva. I Spanien, Portugal och Latinamerika använder man sig av Reserva. På Nya Zeeland, i Nordamerika och Sydafrika använder man sig i förekommande fall av ordet Reserve. Du har säkert också sett Réserve och Reservée? Dessa används i Frankrike, vanligtvis i sammanhang där man pratar Non Vintage Champagne.

Reserva Reserva och Riserva

Ordet Reserva kommer ursprungligen från Spanien och berättar för dig som vinköpare att vinet är lagrat en viss tid på fat och ytterligare en viss tid på flaska innan det får finnas tillgängligt att köpas. Ordet har sedan ynglat av sig till resten av världen där man i exempelvis Italien använder sig flitigt av samma lagringsprocess i sina viner och då märker vinet med Riserva. I Italien får bara DOC och DOCG-klassade viner kallas Riserva.

Nya Världen – Reserve och Reserva

Även i den Nya vinvärlden har man anammat uttrycket, men till skillnad från exempelvis Spanien och Italien, har man här inga lagar som reglerar exakt hur lång tid vinet måste lagras innan det släpps för konsumtion. Här är det istället upp till producenten själv hur uttrycket används när denne anser att vinet är av hög kvalitet.
I vissa fall låter producenten vinet lagras lika länge som det krävs i Spanien och Italien. Dock står det inte utskrivet hur lång tid vinet lagrats på fat och flaska eftersom det inte krävs av deras vinlag – något som gör att man som konsument inte har en susning om lagringstiden.

Gamla världen – Reserva och Riserva

I Gamla vinvärlden innebär ordet, förutom lagringskraven, att vinet är av högre kvalitet. Vinet ska göras på mogna druvor samt möta de krav som finns om lägsta alkoholhalt. Här är det framförallt lagringen som är hårt reglerad och i vilken form den görs.

Det faktum att dessa viner klarar att lagras längre kan också ses som ett tecken på att vinet är av god kvalitet. Över lag har också Reserva-viner en högre potential att lagras efter köp.

Värt att tänka på är att många Reserva-viner släpps till försäljning när de är drickfärdiga. När man köper ett vin märkt med Reserva ska det alltså inte behöva någon ytterligare lagring. Kort och gott klarar de att lagras, men det är inte ett krav för drickbarheten.


Spanien

Vinglas rödvinLagringskraven skiljer sig beroende på vinets ursprung. I Spanien finns det tre olika begrepp som man använder sig av när det kommer till lagringen av röda viner;

Crianza måste lagras i minst 2 år varav 1 år på fat. Den här typen av vin anser många är lätta att tycka om.

Reserva måste lagras i minst 3 år varav 1 år på fat. Dessa viner är mindre fruktiga än Crianza men mer utvecklade med fler nyanser i vinet.

Grand Reserva måste lagras i minst 5 år varav 2 år på fat. Grand Reserva-viner är mycket utvecklade och nyanserade samt är inte lika fruktiga som Crianza och reserva.

Som alltid finns det undantag och i några regioner kan lagringskravet skilja sig från ovan. När man talar om vita och rosa Reserva-viner är lagringstiderna kortare.

Italien

Rödvin i glasI Italien skiljer sig reglerna kring Riserva-viner från område till område. Här är det upp till producenten att märka vinet som Riserva vilket de oftast gör med sina bättre viner.

I Toscana, Piemonte och liknande premium-regioner är begreppet mest förekommande. Även här finns krav på den tid som vinet måste lagras för att få tillgodose sig märkningen.

Chianti Classico Riserva måste exempelvis ha lagrats i minst 24 månader medan Brunello di Montalcino Riserva kräver 6 års lagring där minst 2 av åren måste ske på ekfat och 6 månader på flaska.


Prova Reserva själv!

Prova vinVill du själv testa skillnader med hänsyn till lagringstid? Då är det mest effektivt att prova viner från samma producent inom de olika lagringsnivåerna. Nedan hittar du tips på producenter som har viner inom de olika lagringskategorierna.

Anordna en provning med vinerna från alla producenterna eller från en. De utgör ett perfekt urval då man tydligt kan smaka skillnad mellan Crianza jämfört med en Reserva och Gran Reserva.

Från Rioja:

Producenten Bodegas Montecillo har flera viner på Systembolaget. Kul kuriosa är att vinet Montecillo faktiskt var det första spanska vinet att dyka upp på Systembolaget en gång i tiden. Bodegas Montecillo har en lång historia, inte bara i Sverige – det är faktiskt den tredje äldsta bodegan i Rioja och grundades redan 1874.
» Montecilla Crianza (2643)
» Montecillo Reserva (88549)
» Montecillo Gran Reserva (73358)

Relaterat

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år