Nyheter i mars: kraftfullt rött från Priorat och Mendoza
Vad har Priorat och Mendoza gemensamt? Båda är bergiga vinregioner kända för att producera röda viner av absolut världsklass. I Priorat är det Garnacha och Cariñena (aka Carignan) som gäller, vinerna är kraftfulla med doft av medelhav och mineral. I Mendoza för det mesta är Malbec. Vinet som lanseras nu på fredag är dock en Bordeaux-blend vid namn Quimera. Vad det betyder? “Strävan efter det perfekta vinet”…
Álvaro Palacios grundade företaget med sitt eget namn i Priorat år 1989. Målet var att utforska vad ett historiskt, men på den tiden bortglömt område för vinodling kunde uttrycka. Álvaro förenar traditionella druvor och arbetsmetoder med sin egen karaktäristiska precision, som inte lämnar något åt slumpen.
År 2017 hade ett exceptionellt torrt och varmt väder i Priorat – en rekordtemperatur på 47°C uppmättes under sommaren i Gratallops. Räddningen var den svalkande vinbrisen la garbinada, som hjälpte till att bibehålla fräschör och energi i druvorna.
Finca Dofí är en 10 hektar stor, sammanhängande vingård som sträcker sig över lokala vingårdslägen med namnen Camp d’en Piqué, La Baixada och Coll de Falset. Alla med brant terrasserade sluttningar 250–350 meter över havet. Rötterna har sökt sig djupt ner i den för området typiska skifferstenen, llicorella. I Finca Dofí går det att skymta röda inslag i skiffret, vilket är lokala inslag av järn- och kopparhaltiga mineraler. Vinstockarna har en ålder på mellan 13-33 år.
Finca Dofí 2017
Producent: Álvaro Palacios
Pris: 649 kr
Antal flaskor som lanseras: 180
Lanseringsdatum: 13 mars
Artikelnummer: 9278201
Distrikt: Priorat D.O.Q.
Druva: 91 % Garnacha, 8 % Cariñena, 1 % Garncha Blanca och Macabeo
Vinifiering och lagring: Vingården är registrerad för ekologisk odling. De branta terrasserna gör det svårt maskiner att ta sig fram; större delen av arbetet sker med hjälp av mulor. 20 % av druvorna avlägsnas innan skörden, genom så kallad green harvest. Skörden skedde för hand från 6 september till den 20 oktober. Samtliga druvor avstjälkas, macererades under 54 dagar och lagrades sedan under 16 månader i stora ekfat. Vinet är ofiltrerat. Totalt producerades 26 600 flaskor.
Lagringspotential: Vinet når sin fulla potential efter 10 år på flaska.
Nästa lansering, Les Terrasses, är en utmärkt introduktion till Álvaro Palacios Priorat-universum. Vinet innehåller lika delar av de traditionella Priorat-druvorna Garnacha och Cariñena, tillsammans med en liten del gröna druvor som samodlats. Les Terrasses kom till efter att Álvaro nått stor succé med de vingårdsbetecknade vinerna L’Ermita och Finca Dofí.
Les Terrasses 2017
Pris: 319 kr
Antal flaskor som lanseras: 3000
Lanseringsdatum: 13 mars
Artikelnummer: 9278301
Distrikt: Priorat D.O.Q.
Druva: 55 % Garnacha, 44 % Cariñena, 1 % gröna druvor
Vinifiering och lagring: Vingården är registrerad för ekologisk odling. Skördeuttaget är omkring 20 hektoliter per hektar, något varierande beroende på vingård. Skörden skedde för hand från 4 september till den 17 oktober. Samtliga druvor avstjälkas, macererades under 35 dagar och lagrades sedan under 12 månader i stora ekfat. Vinet är ofiltrerat.
Odlingsområde: Druvorna kommer från nio olika byar 350-640 meter över havet: Gratallops, La Vilella Baixa, Bellmunt, El Molar, El Lloar, Porrera, Scala Dei, Torroja och Poboleda. Jordmånen består av skiffer med lokala inslag av lera. Druvorna är odlade på “costers”, en slags terrasserad, horisentell odling som följer bergets naturliga form. Vinstockarna har en ålder på mellan 62-92 år.
Vid sidan av dessa två tillfälliga lanseringar från Álvaro Palacios, finns Camins del Priorat tillgänglig i beställningssortimentet, nr 78166, 199 kr. Här samsas Garnacha och Cariñena med Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.
Vinet har en stor, balanserad smak av solmogna björnbär, granatäpple, plommon, skiffer, lakrits, choklad och färska örter. Välbalanserad karaktär med bra koncentration och fin lång eftersmak.
Från Priorat i Spaniens nordöstra hörn ska vi nu ta oss till en annan producent som delar Álvaro Palacios förkärlek för naturlig vinmakning och stockar med en respektabel ålder. Till det kan vi addera lika delar italiensk influens, och ledordet minimal intervention. Vi ska till Achaval-Ferrer, Mendoza, Argentina.
Grunden till projektet lades 1995 då vännerna Santiago Achával, Manuel Ferrer, Roberto Cipresso och Tiziano Siviero bestämde sig för att göra vin av bästa tänkbara kvalitet från gamla, övergivna vingårdar i Mendoza. Första årgången av vingårdsläget Altamira, 1999, fick betyget fem stjärnor av det internationella vinmagasinet Decanter, vilket på den tiden var exceptionellt. Här föddes insikten om att det är vingården som gör vinet. Alltsedan dess arbetar Achaval-Ferrer utifrån principer om minimal intervention. Achaval-Ferrer’s filosofi är att förena Gamla Världens terroir, tradition och elegans med Nya Världens frukt, fräschör och fyllighet.
Namnet Quimera har egentligen två betydelser. För det första är det ett sagoväsen, en mytologisk varelse som är en blandning av två djur. För det andra har ordet innebörden av en dröm eller önskan som med väldigt låg sannolikhet kommer att infrias.
Quimera 2010
Pris: 399 kr
Antal flaskor som lanseras: 600 + 12 st Magnum
Lanseringsdatum: 13 mars
Artikelnummer: 9584001 för 750 ml, 9584106 för 1500 ml
Distrikt: Mendoza
Druva: 38 % Malbec från Medrano (vingård planterad 1928) och Lujan de Cuyo, 24 % Merlot från Tupungato, 24 % Cabernet Sauvignon från Medrano och Lujan de Cuyo, 14 % Cabernet Franc från Tupungato.
Odlingsområde: Medrano, Lujan de Cuyo och Tupungato i Mendoza
Vinifiering och lagring: Det går åt två hela vinplantor till en flaska Quimera. Skörden skedde för hand under början till mitten av mars. Vinet har lagrats i 40 % nya franska ekfat under 14 månader. Resterande fat är ett år gamla.
Lagringspotential: Vinet kan lagras 10–20 år. Vi kan varmt rekommendera att årgång 2010 avnjutes nu eller inom några år, vinet kan med fördel dekanteras.
Översatt till vinet från Achaval-Ferrer, är symboliserar Quimera den ouppnåeliga jakten på det perfekta vinet. Proportionen av druvor varierar varje år, som ett resultat av den ständiga, strävan efter perfektion. Blenden avgörs i vingården, där oenologerna väljer ut de druvor som ska landa i Quimera. Varje årgång blir på så vis unik… frågan är om vinet någonsin blir perfekt?