Västerbottenspaj med bacon och rödlök
Ingen kräftskiva utan en smaskig västerbottenspaj med bacon och rödlök.
Vin, kräftor och Västerbottenspaj
Ingen kräftskiva utan en smaskig västerbottenspaj med bacon och rödlök. Äntligen är det dags för de röda små godingarna att göra entre på våra matbord, att pynta med månar och korka upp de goda vinerna. Den som provat vin till kräftorna vet hur bra det passar – till och med bättre än öl. Vinets friska toner gifter sig väl med kräftornas sälta och umami, men precis lika bra passar ett vin med lite mer sötma.
Prova vinstons recept på västerbottenspaj med bacon och rödlök – den är en riktig färgklick på kräftbordet.
Västerbottenspaj med bacon och rödlök
För: 8 personer
Stanning:
4 ägg
2 dl grädde
300g riven västerbottensost
salt, peppar, lökpulver
1 rulle pajdeg
Topping:
1 paket bacon
1 liten rödlök
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
40g babymangold
1. Vispa ihop ägg och grädde med riven västerbottensost och kryddor.
2. Rulla ut pajdegen i en pajform. Slå ostmassan i skalet och grädda i ugn i 200°C i cirka 40-45 minuter. Förgrädda inte pajskalet om du använder färdig pajdeg.
3. Stek baconen och låt dem svalna. Skär sedan till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och rosta solrosfrön och pumpafrön så de får lite färg. Blanda bacon och frön med klyftad rödlök. Fördela ut mangold på pajen och strössla ut bacon, frön och lök ovanpå.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.