Snabblagad Janssons Frestelse
Snabblagad Janssons Frestelse görs med färdig potatisgratäng på påse och passar bra när man har ont om tid. Hur enkelt som helst.
Snabblagad julmat
Julen kan vara ett enda jäktande där man försöker hinna med att laga allt. Ibland glömmer man bort något viktigt och måste lösa det i sista minuten. Man kanske heller inte har ork och energi att stå och slava i köket. Med en snabblagad Janssons Frestelse löser man köksbestyren i ett nafs och slipper spill.
Denna Janssons Frestelse görs med färdig potatisgratäng på påse. Det finns större påsar på 400 gram vilket räcker till en stor Jansson. Då bör man också ta två burkar ansjovis för att få smak på det hela. Använder du en mindre mängd räcker det med en burk. Glöm inte att även ha i ansjovisspadet i gratängen. Välj gärna en gratäng utan ost, om det går att hitta.
Snabblagad Janssons Frestelse
8-10 personer
400g färdig potatisgratäng på påse
2 askar ansjovis
svartpeppar
0,5 dl ströbröd
flytande smör eller spraysmör
1. Häll ut ett lager potatisgratäng i botten av en ugnsfast form. Dra över ett lager svartpeppar och fördela ut ett lager ansjovisfiléer. Upprepa samma procedur ett varv till och avsluta med ett lager potatisgratäng ovanpå. Många gratänger innehåller väldigt mycket sås, så se till att få ut mest av potatisen och behålla lite sås i påsen. Fyll inte gratängformen hela vägen upp, då kommer det att koka över när den är i ugnen.
2. Strössla över ströbröd och dra över smör. Ställ in och grädda i 40 minuter i 225°C i vanlig ugn.
Ett komplett julbord
Detta köper du färdigt: prinskorv, köttbullar, rödbetssallad, kavring och ost. Även revbenen kan man köpa färdiga. Leta efter förkokta ribs som bara värms i ugnen. Skippa den medföljande glazen‚ och har du tid, gör en egen glaze med juliga smaker.
Kolla även in Vinstons övriga recept till en snabbfixad julafton; Snabbinlagd sill, Snabbgravad lax, Snabblagad Ris a la Malta och Griljerad julskinka.