Goda tillbehör till kräftskivan - Vinston

Goda tillbehör till kräftskivan

Det är dags för kräftskiva. Viktigast är förstås kräftorna, men visst är både dryck och goda tillbehör lika viktiga. Här får du tipsen som gör kräftskivan toppengod.

Det allra viktigaste på kräftskivan är givetvis maten och drycken. Givna tillbehör är Västerbottensost – helst i form av osten till bröd i norr och paj i söder. Först när det är dags att välja dryck till kräftskivan behöver många kliva ur sin trygghetszon, i all fall de som hellre vill ha vin än öl och snaps. För många känner till att kräftor inte är det mest lättmatchade tillbehöret till just vin.

Vin till kräftor

Den enklaste regeln låter: det behövs ett friskt och fruktigt vitt vin med ordentligt med syra. Kräftor är nämligen mycket salta, liksom tillbehören, vilket dämpar syran och fruktigheten i vinet. Ett vin som inte är friskt nog blir därför genast överkört, så behåll de maffiga röda till ett annat tillfälle. Det är heller inte dumt om vinet har ett visst inslag av sötma, vilket harmoniserar med skaldjur och den söta lagen.

Bra druvor att ha i åtanke är Riesling och Sauvignon Blanc, vars gröna och vegetabiliska inslag gifter sig med dillen. En torr och frisk rosé är också ett trevligt komplement till kräftskivan. För den som vill sätta guldkant på kräftskivan är Champagne ett lyxigt och gott val. Och varför inte lyxa till det, det är ju bara kräftsäsong en gång om året, eller hur? Här tipsar vi om några viner som gör din kräftskiva komplett.

» Här hittar du viner som passar till kräftskivan


Portionsbröd med dillsmak


25g jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 ägg
1 tsk salt
1,5 msk flytande honung
1 kruka hackad dill
9 dl vetemjöl special

1. Smula jästen i en bunke och lös upp i fingervarmt (37 gradigt) vatten. Tillsätt olja, ägg, salt, flytande honung, dill och mjölet. Arbeta degen ordentligt och låt den jäsa övertäckt i ca 40 min.

2. Kavla degen tills den är 1 cm tjock. Forma degen till mindre kräftor om du ville, eller bullar. Eller dela degen i 2 bitar och forma till stora kräftor eller bröd.

3. Låt jäsa på plåt i ca 15 min. Sätt ugnen på 250° för små bröd eller 225° för stora.

4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min för de små eller ca 20 min för de stora.


Kantarellrullar med Västerbottensost

Deg:
50g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 äggulor
0,5 tsk bakpulver
3 äggvitor

Fyllning:
2 st gula lökar
400 g kantareller
smör
1,5 dl hackad persilja
2,5 dl riven västerbottensost
salt, peppar

Gratinering:
2 dl riven västerbottensost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme i cirka 5 minuter. Rör hela tiden. Ta sedan kastrullen från värmen.

2. Rör i gulorna, en i taget och blanda i bakpulvret. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten utan att röra för mycket.

3. Häll smeten i en långpanna som du täckt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.

4. Hacka lök och svamp till fyllningen. Fräs löken genomskinlig i smör. Tillsätt svampen låt den steka med tills all vätska försvunnit. Tillsätt persilja, ost och salt och peppar.

5. Fördela fyllningen på bottnen. Rulla ihop som en rulltårta och lägg skarven nedåt.

6. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Strö över riven ost och gratinera i övre delen av ugnen tills rullen har fått en gyllen färg, efter runt 10 minuter. Godast att servera varm.


Minipizza med Västerbottensost


1/2 paket jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl
3 gula lökar
2 msk smör
100g färsk spenat
2 dl crème fraiche
150g riven Västerbottensost
1 dl pinjenötter
salt och peppar
Örter efter smak till dekoration

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, salt och smör. Tillsätt mjölet och knåda till en smidig deg. Jäs i ca 30 min under bakduk.

2. Sätt ugnen på 225°. Hacka löken och stek i smör tills den är genomskinlig. Salta och peppra.

3. Forma degen till två rullar och dela varje rulle i 15 bitar. Kavla ut till små pizzor.

4. Täck pizzorna med lök och spenat. Toppa med crème fraiche, Västerbottenost och pinjenötter.

5. Grädda tills de fått fin färg – cirka 10 minuter. Dekorera gärna med färska örter.

» Kolla också in receptet på enkel Västerbottenspaj

Taggat med:Recept

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år