Fläskfilé med potatisgratäng och kantareller
Bjud på fläskfilé med potatisgratäng och kantareller till helgen. Till detta recept hittar du också vintips som passar till maten.
Fläskfilé med potatisgratäng och kantareller
För: 4 personer
Potatisgratäng:
1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, vitlökspulver
5 dl vispgrädde
Ciderfräst fläskfilé:
400g kantareller
25g smör
salt, peppar
1 paket bacon
600-700g fläskfilé
salt, peppar, lökpulver
1 paket bacon
8 bitar soltorkade tomater
1/2 kruka persilja
1/2 kruka timjan
Tillbehör:
4 morötter
1 burk bearnaisesås
rönnbärsgelé
1. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst. Slå över grädden och platta till allt. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.
2. Stek kantarellerna i torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och smaka av med salt och peppar. Stek baconet och låt det svalna. Skär sedan till strimlor. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt med hackad persilja och repad timjan. Strössla över köttet vid servering.
3. Ansa fläskfilén från bindväv. Hetta upp en stekpanna riktigt hett, gärna med fettet från baconen kvar – ha annars i en klick smör och ha ner fläskfilén hel. Stek på runt om så den får fin yta. Sänk sedan värmen och låt fläskfilén stekas klart till en innertemperatur om 63 grader. Salta och peppra runt om och låt fläskfilén vila några minuter under aluminiumfolie. Skär upp till centimetertjocka skivor.
4. Gnugga morötterna rena och skär dem till stavar. Koka i 3-5 minuter i saltat vatten. Servera med bearnaisesås och rönnbärsgelé.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.
Vintips till maten
Fläskfilé med potatisgratäng och kantareller är en härligt höstig maträtt som passar fint när man vill ta tillvara på skogens nyplockade kantareller. Tack vare att den med enkelhet kan lagas till många blir det en festlig rätt som är bra att bjuda på. Gör gärna potatisgratängen i förväg och värm på den. Blir ni fler är bara att dubbla receptet. Självklart kan rönnbärsgelén bytas mot den gelé man själv föredrar.
Till maten passar ett rött vin med mycket smak och medelfyllig kropp. Tack vare rosmarin och den feta bearnaisesåsen kan man gott välja en syrah som med sina rökiga och peppriga toner kan möta upp vinets smaker och strukturer. Serverar du maten utan bearnaise och istället gör en sky eller en portvinssås passar ett smakrikt och följsamt vin, exempelvis av druvan barbera.