Burgare med pulled pork, guacamole och picklad rödlök - Vinston

Burgare med pulled pork, guacamole och picklad rödlök

Avnjut Prohibition Zinfandel precis som det är, eller servera det till detta recept på burgare med pulled pork, guacamole och picklad rödlök.

Burgare med pulled pork, guacamole och picklad rödlök

Vilket vin ska man välja till burgare?

Tänk dig detta scenario; det är fredagkväll. Man slutar jobbet, kilar förbi matbutiken, kanske också en sväng förbi Systembolaget. Sedan landar man i soffan därhemma och tänker ”äntligen är det helg”. Så här ser fredagskvällen ut för många – med eventuella undantag för barnhämtning eller utgång med vännerna.

Många unnar sig något gott till kvällsmiddagen. Det kan vara allt ifrån pizza och plockmat, till något hemlagat som tacos, hamburgare eller pasta. Alla dessa maträtter har också en sak gemensamt – de blir ännu godare tillsammans med ett passande vin. Dagens tips är därför ett rödvin som passar perfekt till fredagens sköna mat.

Fruktig och fyllig smak

Prohibition Zinfandel Bag in BoxProhibition Zinfandel Bag in Box är ett rödvin med fruktiga och fylliga smaker, vilket passar fint till maträtter som innehåller de tre komponenterna bröd, sälta och fett – något den typiska fredagsmaten ofta gör.

Detta amerikanska vin från soliga Kalifornien är maffigt, solmoget och fyllt av mörka bär samt len vaniljsmak från fatlagringen. Kroppen är medelfyllig med smak av björnbär, plommon, mörka körsbär och rostade ekfat. Avnjut precis som det är, eller till det goda fredags-receptet på pulled pork-burgare med coleslaw, nedan.

» Prohibition Zinfandel Bag in Box
Artnr: 74299 | Pris: 253:-
Ursprung: Kalifornien, USA | Alkohol: 14,5%

Prohibition Zinfandel är en hyllning till zinfandel-druvan och The Volstead Act, även kallad The National Prohibition Act, som startade den rikstäckande förbudseran under 20-talet i Amerika. Lagen tillät att små mängder vin odlades för hemmabruk, vilket gjorde att odling av druvor och produktion av vin fortsatte på underground-nivå. Dessa ”vinrebeller” förde vidare det hantverk som idag låter oss att njuta av den höga standard som dagens moderna viner från Kalifornien uppvisar.


Burgare med pulled pork, guacamole och picklad lök Burgare med pulled pork, guacamole och picklad lök

Till 8 burgare

Pulled pork:

800g fläskkarré
salt, peppar, lökpulver
0,5 dl grillsås/hickorysås
2 msk balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk strösocker
salt, peppar, lökpulver

Pommes Frites:

600g stora potatisar
1 liter frityrolja
salt

Guacamole:

2 avocado
0,5 dl creme fraiche
1/2 röd chili
salt, peppar

Picklad lök:

1 rödlök
2 dl vatten
1 msk ättika
1 msk strösocker
1 nypa salt

Tillbehör:

inlagd gurka
sallad
senap
tomatpuré
8 hamburgerbröd

1. Krydda fläskkarrén runt om och lägg den i en ugnsfast form med smör i botten. Ringla över smör och ställ in i 175°C i 2 timmar. Vänd gärna köttbiten efter halva tiden. Tag ut köttet och låt det svalna. Trasa det sedan med hjälp av två gafflar. Rör ihop grillsås och balsamvinäger med rapsolja, vatten, en pressad vitlöksklyfta, socker och kryddor. Blanda såsen med det trasade köttet.

2. Skär potatisen till stavar och låt det ligga i kallt vatten i 20 minuter för att bli av med stärkelse. Byt vattnet efter halva tiden. Torka potatisen och gör sedan en första fritering i en kastrull med frityrolja. Se till att oljan har en temperatur på 175-180°C. Fritera lite potatis åt gången så att inte temperaturen sjunker och potatisen går sönder. Lyft ur pommesen med en hålslev eller pastaslev och låt den rinna av på papper och svalna. Hetta upp oljan igen och gör en andra fritering precis innan servering. Låt pommes fritesen ligga i tills de blivit krispiga. Salta innan servering.

3. Mosa avocadon slarvigt och blanda med creme fraiche, hackad chili och salt och peppar.

4. Skiva rödlöken. Koka upp vatten och blanda med ättika, socker och salt. Häll den varma lagen över löken och låt den stå svalt under dagen.

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år