Vin till svamprisotto och kantarelltoast
Sommarens växlande väder har gett goda förutsättningar till ett bra svampår. Snart är det dags att ge sig ut att leta kantarell, Karl Johan och kremlor. Svamp och vin hör ihop – vi tipsar om två goda rätter med svamp och viner som passar till.
Svamprisotto
Gör en risotto med din favoritsvamp. Oavsett om det är champinjoner från butiken eller kantareller från skogen är det en välsmakande rätt som passar perfekt med vin. Så, hur ska vi tänka för att välja rätt dryck? Låt oss först titta på vilka grundsmaker vi har i en risotto, och vilken textur rätten har. Risotto är i regel en krämig och fyllig rätt. När svamp är den primära ingrediensen får risotton ett inslag av umami, den så kallade sjätte grundsmaken. Umami ger en djup, matig känsla, att jämföra med den effekt buljong har. Både svamp och ost, som ofta används i risotto är rikt på umami och därför blir det en betydande grundsmak i just svamprisotto. När man väljer vin till umami ska det helst inte ha för stor inverkan av ekfat, då det i kombinationen med umami kan ge en metallisk smak. Arborio- eller avorioris som används till risotto får ofta en lätt syrlig smak, i synnerhet om du gillar din risotto al dente, med lite tuggmotstånd. Vitt vin är en vanlig ingrediens i risotto, vilket ytterligare förstärker friskheten i rätten. Sammanfattningsvis behöver vi hitta ett vin som är fylligt nog att matcha risottons tyngd, utan för mycket ekfat, och med en härlig fräschör som friskar upp och klarar av syran från ris och vin.
Nr 74093, 139 kr
Det är ingen slump att vi rekommenderar två italienska viner till en italiensk rätt som risotto. Vin och recept går ofta hand i hand. Arneis är en druva från Langhe i Piemonte, nordvästra Italien. En vit skönhet med fyllig kropp, struktur och pigg citrussyra. Aromer av aprikos och päron ger en fin kontrast till risottons mustiga smaker.Kantarelltoast
Erkänn nu, visst är det här din favorit bland alla svamprätter? En smörstekt kantarelltoast är nästan barnsligt gott. Väljer du formfranska får du en neutral smak som lyfter fram det läckra i smörstekta kantareller. Faller valet istället på nybakat surdegsbröd adderas en välkommen syrlighet till denna anrättning. Stekt svamp får en intensiv och aptitlig smak, vi vill inte överskugga den med ett vin som är alltför intensivt i smaken. Däremot får det gärna ha en hög fruktsyra och kan ha en ton av lätt rostade ekfat.
Nr 70109, 129 kr
Ett vin med frisk syra och generös fruktighet som lyfter din svamptoast till nya höjder. Vinet kommer från Pays d’Oc i södra Frankrike och är signerat producenten Baron Philippe de Rothschild.Ramón Bilbao Crianza
Nr 78292, 159 kr
Från Rioja i norra Spanien kommer denna Crianza. Ett fruktigt, medelfylligt rött vin gjort på Tempranillodruvan och lagrat 6 månader på ekfat. Smaken bjuder på mörka körsbär, kanel och lakrits. Vinet är precis lagom fylligt att matcha kantarelltoast utan att ta överhanden