Vin till nöt, fläsk och lamm
Att matcha vin och mat är alltid svårt. Här ger vi lite tips på vilken typ av vin man kan dricka till nöt, fläsk eller lamm.
Låt oss prata om vin till nöt, fläsk och lamm
En god köttbit med ett gott glas vin till är en klassisk kombo. Men hur ska man tänka när man väljer vin till olika typer av kött som nöt, fläsk eller lamm?
Det finns ju trots allt en hel del olika köttsorter och ännu fler viner. Ett för kraftfullt vin tar udden av maten och vice versa, det har vi nog alla fått uppleva någon gång. Här ger vi några enkla förhållningsregler till hur man kan tänka och tipsar om några viner som passar till nötkött, fläsk och lamm.
Regel nummer ett är att ju rödare kött, desto strävare vin. Proteinet i köttet gör att tanninerna upplevs som mindre sträva. Det kan leda till att ett vin som upplevs vara strävt när du dricker det utan tillbehör, helt plötsligt i kombinationen med en bit kött upplevs vara mjukt. Feta och krämiga tillbehör såsom sås eller örtsmör har en liknande effekt. De dämpar strävheten i tanninerna. Så var inte rädd att välja ett vin med lite strävhet om du gillar ditt kött medium rare! Ett exempel är Luigi Voghera från Barbaresco i Italien
Perfekt till nötkött
Till en bit nötkött bör man välja ett vin med styrka och kraft. Merlot med sin generösa fruktighet och fylliga smak gör sig utmärkt till kött. Detta vin kommer från Argentina där nötkött spelar huvudrollen i den dagliga dieten. Missa inte heller Argentinas signaturdruva Malbec. Malbec kommer precis som Merlot ursprungligen från Bordeaux i Frankrike. Vinerna har något kraftigare tanniner än Merlot och ofta än ännu fylligare kropp. Hitta en Malbec här.
» Alla våra recept med nötkött
Gott till fläsk
Till fläskkött bör man välja ett vin som inte är fullt lika kraftfullt som till lamm- och nötkött. Välj ett rött vin med en något mjukare smakprofil, som en fruktig Zinfandel. Läs mer om Prohibition Zinfandel här.
Bra till lamm
Till lamm bör man servera ett fylligt rött vin med härligt örtiga inslag. För en perfekt mat- och vinmatch kan man krydda lammet med rosmarin och timjan och servera det med rustika tillbehör som potatisgratäng och tzatziki. Läs mer om Côtes du Rhône från Domaine de la Mordorée här.