Vad väljer man för mat till cava?
Cava är ett härligt mousserande vin att välja till maten. Men, vad väljer man för mat till cava? Här får du tips på båda mat och vin.
Vad väljer man för mat till cava?
Cava är ett spanskt mousserande vin som ofta kombinerar hög kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Precis som för om champagne så tillverkas cava enligt den mer tidskrävande traditionella metoden, vilket betyder att en andra jäsning sker på flaskan istället för på tank. Resultatet är en typ av mousserande vin som inte bara gör sig bra som umgängesdryck, utan även passar bra till mat. Men vad väljer man för mat till cava för att göra den största möjliga rättvisa?
Cava – ett matvänligt vin
När ett mousserande vin tillverkas enligt den traditionella metoden, som är fallet för både champagne och cava, blir bubblorna mindre och moussen krämig. På tank får bubblorna en mer ”aggressiv” karaktär. De fina bubblorna ger en fräschare känsla i munnen, vilket i sin tur gör att de kan balansera upp fetare tillbehör och kraftigare smaker på ett bättre sätt.
Vad som gör cava ännu mer matvänligt än champagne är att syran inte är lika knivskarp, vilket delvis beror på att druvorna odlas i ett varmare klimat. Cava är nästan alltid torr, med fruktiga inslag av gula och röda äpplen.
» Här kan du läsa mer om hur man gör cava.
Matcha mat och vin från samma ursprung
Ett vin passar ofta bra till mat med samma ursprung. I fallet med den spanska cavan passar det bra med den typ av småplock som gjort det spanska köket så populärt utomlands. Tänk tapas i form av charkuterier, ostar och röror.
När det är många smaker och en generös mängd vitlök kryddat maten tillför kava en behaglig fräschör. Vinet passar även bra till ostbrickan – välj milda ostar på ko- och getmjölk, gärna från Spanien. Krämiga ostar passar extra bra. Cava är också ett utmärkt val till skaldjur, helst naturella med fetare såser som tillbehör.
Mat till söt cava och rosa cava
Majoriteten av all cava är torr. Men om man väljer en cava med lite restsötma – från 10 gram socker eller mer – kan man med fördel kombinera med japanska smaker. Här är klassisk sushi en vinnare.
Rosécavan å andra sidan, är fylligare och mer intensiv i smaken. Den passar ännu bättre till charkuterier och till lax – kallrökt och varmrökt såväl som ugnsbakad. Precis som övrig rosé så passar rosa cava även utmärkt till grillat, speciellt när det serveras vegetariskt eller fisk- och skaldjur.
Tips på bra cava att prova:
» Vegansk cava
En ekologisk och veganskt framställd cava i rosa från Penedès i Spanien.
Denna bjuder på härliga bubblor och toner av hallon, röda vinbär, jordgubbar, grapefrukt och mineral.
» Ekologisk och KRAV-märkt cava
En cava med frisk och fräsch fruktighet i elegant stil med välintegrerad mousse. Denna är både ekologisk och KRAV-märkt.
Så här fixar du tapaskvällen
Vad ska man servera till sin tapaskväll? Här listar vi några tips på mat att servera till en tapaskväll med cava.
Marinerade räkor: Blanda ihop olivolja med honung och smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar. Lägg räkorna (tinade och med skalet på) på en plåt och vänd dem i marinaden. Lägg dem i ugnen, 175 grader i cirka 15 minuter. De är klara då de är gyllenbruna!
– Champinjoner: Färska champinjoner fräses i vitlök, persilja, olivolja. Salta och peppra.
– Ostar: exempelvis manchego och herrgård
– Lomo: skivat kött, finns i de flesta livsmedelsbutiker
– Korv: ett självklart val är förstås den spanska lite heta korven Chorizo
– Bröd: Välj exempelvis ett gott lantbröd
– Spansk olivolja: Att doppa brödet i. Obs! Titta efter ursprung så oljan verkligen är från Spanien! ”Ursprung EU” innebär att oljan kan komma från vilket land inom EU som helst, för att sedan tappas på flaska i ett specifikt land.