Så gör man recioto, amarone, valpolicella och ripasso
Har du hört talas om recioto, amarone, valpolicella och ripasso? Alla dessa är röda vintyper som produceras i Veneto. Här får du veta mer om hur de görs.
Recioto, amarone, valpolicella och ripasso
Du kanske har hört talas om recioto, amarone, valpolicella och ripasso? Alla dessa är röda vintyper som produceras i regionen Veneto. Har du också hört talas om appassimento och passito? Detta är namn på tillverkningsmetoder och den typ av vin man får.
Nu undrar du kanske vad alla dessa metoder och vintyper har med varandra att göra? För att göra amarone låter man först druvorna torka efter att de har skördats. Denna metod kallas appassimento eller passito och gör att druvorna blir sötare och mer koncentrerade i smaken. När druvorna har torkats pressar och jäser man dem som vanligt.
Vin av torkade druvor
Här kommer de olika vintyperna in. När druvorna börjat jäsa kan vinmakaren nämligen välja att avbryta jäsningen tidigare – medan mycket socker fortfarande finns kvar. Gör man det får man en recioto – ett sött rödvin. Låter man det jäsa vidare får man en amarone.
Ripasso i sin tur får man genom att låta ett valpolicella-vin jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna av amaronevinet. När druvorna till amaronevinet har pressats finns det nämligen gott om druvskinn kvar som är fyllda med tanniner och smak. I stället för att kasta bort dessa började vinmakarna använda dem i en andra jäsning. På så vis får vinet en större komplexitet. Att ripasso betyder ”återpassera” eller ”en gång till” är alltså inte så konstigt.
Vad är det då som gör en ripasso så speciell? Förutom att det är lätt att matcha till mat passar det utmärkt till grillade kötträtter. En del kallar ripasso för ”lätt amarone”, bland annat för att det inte är lika kraftigt och lägre prissatt. Trots det har ripasso en smak och stil som påminner mycket om amarone. Smaken är fyllig, syran relativt hög och tanninerna kraftiga – precis som smaken.
Här tipsar vi om en god Ripasso från producenten Ca’Rugate.