Rosa bubblor året om
Det är inne att dricka rosévin året om. Från blek, ljusrosa Provence-rosé till fisk och skaldjur, till djupt hallonrosa och smakrik rosé till grillat och mingel. Rosétrenden är inte begränsad till bara vin, även rosa gin, så kallad “pink gin” blir allt mer populärt. I Sverige har konsumtionen av rosévin varit stabil de senaste fem åren – vi har köpt omkring 15 miljoner liter per år. Med undantag för rekordåret 2018, då den varma sommaren fick oss att köpa nästan en miljon liter till. Galet, eller hur?
Om trenden för rosé är stark, är den för mousserande viner glödhet. I Sverige har den årliga försäljningen av mousserande viner ökat med nästan 17 % på fem år – från 11 miljoner liter år 2014 till drygt 20 miljoner liter år 2019. Vår slutsats är enkel: nästa stora grej blir mousserande rosévin!
Hur gör man mousserande rosévin?
Alla rosa viner är gjorda på blå druvor, till exempel Pinot Noir, Shiraz, Grenache eller Cinsault. Efter att druvorna skördats läggs de i en tank och krossas lätt, så att skalen spricker. Druvmusten spenderar sedan en liten stund tillsammans med skalen. Tillräckligt länge för att de ska hinna få önskad rosa nyans. Eftersom det även sitter tanniner och smakämnen i skalen, får roséviner med mörkare färg mer struktur och högre smakintensitet än ljusare viner. Vad som är bäst beror helt enkelt på vad du gillar och hur du ska använda rosévinet. För att göra ett mousserande rosévin, gör man först ett “vanligt” rosévin. Därefter jäser vinet en andra gång på flaska om det är Champagne eller Cava, eller i ståltank om det rör sig om Prosecco.
Det är aldrig tillåtet att blanda vita och röda viner för att göra rosévin – med ett enda undantag, Champagne. Där är det tillåtet att blanda en vit Champagne med några procent av ett stilla rött vin för att få till den rosa färgen.
Två tips på rosa bubbel
Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut
Alexandre Bonnet äger sina egna vinodlingar. Byn Les Riceys är känd för att ha de ultimata förutsättningarna för att odla Pinot Noir-druvor. Alain Pailley har varit vinmakare sen 1985 och hans mål är att hela tiden bli bättre på att få fram den renaste karaktären av deras druvor.
Pris: 309 kr för helflaska och 179 kr för halvflaska
Artikelnummer: 7471 (både stora och lilla flaskan)
Distrikt: Les Riceys, i Aube Champagne
Årgång: mestadels 2016
Odlingsområde: Les Riceys
Tillverkning: Mogna och extraktrika druvor skördas, musten kyls ner och sedimenteras under två dygn. Jäsning sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur. Efter malolaktisk jäsning blandas basvinerna och ny jäst tillsätts för en andra jäsning på flaska. Då tillsätts även 9% stilla rött vin. Vinet har lagrats ungefär 3 år på sin jästfällning.
Lagring: Kan lagras i flera år
Doft: Hallon, ljust bröd, nougat och blodapelsin
Smak: Vinet har en torr, nyanserad och mycket frisk smak med inslag av skogshallon, smultron, kex och blodapelsin.
Vad passar till? Som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur eller till lättare rätter av kyckling
Läs mer om vinet här.
Parés Baltà Pink Cava
En familjeägd vingård med anor som går tillbaka till 1790! Pares Balta äger fem vingårdar på olika höjd i Penedèsbergen i Katalonien i Spaniens nordöstra hörn. Mångfalden av jordar och höjd skapar unika mikroklimat som ger en speciell personlighet till vinerna. Ekologiskt vinodling är kärnan i verksamheten; Parés Baltàs egna fårflock får beta fritt i vingårdarna. Egendomens bin sköter pollineringen under blomningstiden. Vinet är dessutom veganvänligt.
Pris: 109:-
Artikelnummer: 7916
Distrikt: Penèdes
Årgång: Non Vintage
Tillverkning: Vinet har legat på sin jästfällning i 12 månader.
Doft: Härlig doft av vildhallon, jordgubbar och rosa grapefrukt med en hint av mineraler.
Smak: Krämiga, uppfriskande bubblor med toner av hallon, röda vinbär, jordgubbar, grapefrukt och mineral.
Passar till: Skaldjurspaella och fisksoppa. Tapas.
Du hittar mer info om vinet här.
Källor: statistik från Systembolaget, winenews.it