Chablis Grand Cru Les Clos Domaine - Vinston

Artnr: 95393

Chablis Grand Cru Les Clos Domaine

950kr


Vinet smakar

Passar till

Serveras vid 12-14ºC till smakrika rätter av fisk och skaldjur, exempelvis stekt piggvar med gräddig sås och grönsaker. Vinet utvecklas fint och vinner på lagring.

Smak

Torr, ung, frisk och välbalanserad smak med inslag av citrus, äpplen, vita päron, grapefrukt, blommor, lime och mineral. Elegant och lång eftersmak.

Doft

Komplex, aromatisk doft med ren frukt, äpplen, citrus, blommor, flinta, kryddor samt en mineralton.

Övrigt

Druvorna skördas manuellt och pressas skonsamt och kort i pneumatisk press. Spontanjäst i 60-70% 6 år gamla ekfat och resterande mängd i ståltank. Vinet har lagrats i 14-15 månader, varav ungefär två tredjedelar lagrats ungefär 5 månader på sin jästfällning i franska ekfat.

William Fèvre

Domaine William Fèvre grundades 1959. Släkten Fèvre hade då bott i Chablis i över 250 år, varför det var naturligt att starta sin vinprodukltion just här. Man startade med en egendom på 7 hektar, men har under åren införskaffat ännu fler vingårdslägen, alla med sin egna speciella karaktär. Med sina totalt 78 hektar är William Fèvre idag en av de största landägarna i hela Chablis. Av dessa är 15,9 hektar klassade som Premier Cru och 15,2 som Grand Cru. Idag äger man egendomar i samtliga Grand Cru lägen utom i Les Blanchots. Mångfalden av vingårdar gör att de kan erbjuda viner med stor variation av komplexitet. Domaine William Fèvre arbetar passionerat för att ge varje enskilt vingårdsläge karaktär till sina viner. Likväl som man har djupt rotade värderingar som grundats i familjen över generationer, så har man lyckats hålla vingårdarna moderna och vitala, med hjälp av modern teknik och en avantgardistisk vision. Stil är bara ett tomt skal. Vinets potential ligger i dess sensuella uttryck, vilket i Chablis representeras av fräschör och mineralitet. William Fèvre utmärker sig, genom att man använder ekfat i produktionen av sina chablisviner. Före 1998 använde man mycket nya ekfat. Men detta har man nu slutat med, och man använder idag endast gamla fat, som kommer från Bouchard Père et Fils. Faten har en genomsnittsålder av 6 år, vilket bidrar till komplexiteten i vinerna utan att konkurrera med fräschören och mineraliteten. Man utför heller ingen battonage på sina viner vilket bidrar till renheten i deras viner. Sedan 2007 har man helt övergivit naturkorkar till förmån för DIAM korkar samt stelvin skruvkapsyler, för att minska förekomsten av korkskadade viner. Alla dessa metoder bidrar till den lätta, rena karaktär som är synonymt med just Domaine William Fèvre. 1998 såldes Domaine William Fèvre till Joseph Henriot, som förutom Champagne Henriot, även arbetar med Bouchard Père et Fils och Villa Ponciago.

Läs mer

Produktinformation

Volym:750 ml
Producent:William Fèvre
År:2017
Alkoholhalt:13%
Druva:100% Chardonnay
FrankrikeFiskSkaldjurFågelFläskÄppleCitrusGrapefruktLimePäron
William Fèvre

Andra gillar också

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år