Bourgogne Blanc Terroir Noble - Vinston

Artnr: 86890

Bourgogne Blanc Terroir Noble

199kr


Vinet smakar

Passar till

Serveras vid 10-12ºC till maträtter av kokt eller stekt fisk och skaldjur gärna med smakrika tillbehör samt till rätter som annars fungerar bra med lättare röda viner, såsom ljust kött, kyckling, gås etc. Passar även till relativt smakrika hårdostar.

Smak

Vinet är torrt och friskt med fruktighet av gula äpplen och mandel samt en nyanserad mineralton. Diskret underliggande ton av ekfat ger vinet fin struktur och balanserar både fruktens intensitet och den friska fruktsyran.

Doft

Elegant, ursprungstypisk doft i mineraldriven stil, inslag av gula äpplen, blommor, mandel, mineral samt ett balanserat inslag av fat.

Övrigt

Druvorna skördas för hand. Musten jäses i 500L franska ekfat av blandad ålder (10% nya) för att inte dominera den eleganta stilrena frukten, och genomgår även den malolaktiska jäsningen i dessa. Vinet får mogna i samma fat under 11 månader. Under lagringen rör man upp jästfällningen (bâtonnage) för att ge vinet än mer textur och djup och samtidigt skydda vinet mot syret och därmed mot för snabb utveckling i faten.

Vincent Girardin

I elva generationer har familjen Girardin producerat vin i kommunen Santenay. Vincent ärvde 25% av sin fars egendom 1982 och har sedan dess byggt upp vingar på 8 hektar och sedan ytterligare 22 hektar. Matkritiker, importörer, distributörer och restaurangbranschen rankar idag Girardin som den mest pålitliga av alla negocianter i Bourgogne. Han började med att göra viner i mindre appellationer som Santenay och Maranges, men har sedan dess flyttat vidare till sin bas i Meursault och numera viner från 60 olika appellationer. Girardin har kallats för Beaunes "Golden Boy" och hans 99:or är verkligen "golden", eventuellt ännu bättre än år 1990. Husets stil var tidigare att låta nya ekfat och dess vaniljkaraktär visa sig tydligt i alla viner, men sedan en lång tid tillbaka har man dragit ned på detta till förmån för en slankare och mer direkt stil. Sedan 2007 är domänen certifierat biodynamisk, men man slutade helt att använda pesticider och herbicider redan 1997. Vincent gör eleganta, fina, moderna och exceptionellt rena viner i en mycket pålitlig och klassisk stil. Det är dessutom skönt se att hans framgång inte har stigit honom åt huvudet beträffande prissättning.

Läs mer

Produktinformation

Volym:750 ml
Producent:Vincent Girardin
År:2015
Alkoholhalt:13%
Druva:100% Chardonnay
Sockerhalt:1.01g/l
FrankrikeFiskSkaldjurFågelFläskÄppleFatGula äpplen
Vincent Girardin

Andra gillar också

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år